Lågås-Potatis_Rosastekt-lammkyl-med-tomatchutney-och-potatisros_Gala

Ingredienser

Ca 6 pers.

  • 1,2 kg benfri lammkyl (lammstek)
  • salt
  • peppar

Potatis

  • 12 st stora Gala-potatisar
  • vitlök
  • salt
  • peppar

Tomatchutney

  • 10 st röda tomater
  • svarta och gröna oliver
  • 1 liten zuccini
  • 5 msk vittvinsvinäger
  • 6 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 1 l buljong
  • 2 msk kinasoya
  • salt & peppar

Rosastekt lammkyl med tomatchutney och potatisros

Gör så här!

Potatis
Skala potatisen och skiva dom tunt på en mandolin ner i en bunke, (OBS! får inte sköljas) riv vitlök över, salta, peppra och blanda väl. Smöra souffléformar väl och varva i skivorna runt väggarna ända in till mitten, grädda i ugnen på
150° ca. 45 min eller tills dom fått en fin gyllenbrun färg.

Lammkylen binds upp med hjälp av ett ofärgat bomullsgarn så att den bildar en spolformad modell och att skivorna blir jämna och fina.

Om man vill kan man fylla lammkylen med örter och vitlök.

Salta, peppra och bryn kylen i lite olivolja och stek den sedan i ugnen på 110° till kärntemperaturen är 54° ca. 50 min. Låt sedan kylen vila ca 10 min. innan ni skivar den.

Tomatchutney
Börja med att blanda alla vätskorna, tomatköttet och koka ihop tills det bara är en simmig sås återstår i kastrullen.
Under tiden vätskan kokar strimlas övriga ingredienserna fint (OBS! Tomaterna måste kärnas ur först och läggas i kastrullen med reduktionen ovan). När vätskan kokt ihop vänds hacket ner i vätskan och citronen pressas i. Salta och mal i lite vitpeppar. Koka upp och servera.

Recept av Stefan Holmström