VÅRA POTATISSORTER

Potatis är vinnaren i det moderna svenska köket

Potatis är prisvärd, nyttig och näringsrik med stor variationsmöjlighet. Ett unikt livsmedel som kan användas till i stort sett all mat och i all matlagning. Den är ett utmärkt tillbehör, passar som ensamrätt och som soppa. Fungerar i hela världens mat. Den kan stuvas, stekas, friteras, grillas, kokas och mosas. Dessutom är den mottaglig för andra smaker, kan ta emot och binda fett och vätskor, lyfter smaker i örter och kryddor.

En potatis är inte bara en potatis utan en produkt med varierande smak och utseende. Vi här på Långås har valt att jobba med några potatissorter som vi känner tillit till och som vi hela tiden arbetar för att vidareutveckla och säkerställa kvaliteten på. Vi jobbar även aktivt med att leta efter nya sorter som lämpar sig för våra jordar och klimat.

Matnyttig fakta

Potatisåret

Färskpotatissäsongen börjar tidigt i söder och inleds ofta i Maj och pågår fram till Augusti.

I September och i Oktober skördas all höst- och vinterpotatis. Den har då fått mogna i jorden, bildat sitt skal samt uttvecklat sin fina smak.

Efter skörd flyttas den in i lager eller kyllager så att den ska hålla och sedan njutas av i matlagningen hela vintern, våren och sommaren.

Potatisen i min påse har groddar

Potatisen är inte som många tror en rotfrukt utan tillhör familjen potatisväxter. Potatisen är en stamknöl och i stammen lagras det näring för att potatisen ska kunna växa upp igen efter vintern. Potatis är i allra högsta grad ett levande livsmedel. Att potatisen lever gör att det händer saker i knölen.

Under sommaren växer potatisen upp med sin fina gröna blast och i många fall vackra blommor. När hösten närmar sig förbereder sig plantan för vintern genom att sätta knölar i jorden som skall kunna ligga där till nästa vår. Det är dessa knölar vi äter.

Över vintern lagras knölarna i ett lager med så jämn temperatur som möjligt. Detta gör att kvaliteten på potatisen bevaras. Potatisen tror nämligen att tiden står stilla i lagret.

Den signal potatisen väntar på för att få veta att det är vår är att temperaturen börjar stiga. Högre temperatur är för potatisen lika med vår och att det är dags att börja växa upp till en ny planta.

Det som händer potatisen i affären under den kalla årstiden är att potatisen blir övertygad om att det blivit vår! Eftersom skillnaden mellan lagrets 4 grader och butikens 20 grader är stor, går groningen ibland väldigt fort.

Att potatisen har groddar påverkar inte potatisen speciellt mycket. Det som händer är att en del av det vatten som finns i potatisen och håller den hård förbrukas. Därför kan den kännas lite mjukare än förut.

De groddar som uppstår går lätt att gnida bort med fingrarna. Lägg sedan potatisen i vatten en liten stund innan skalning så har du en lika bra potatis som vanligt. Grodden är bara ett bevis på att vi har en frisk och levande potatis där den naturliga årscykeln finns kvar.

Bästa förvaringen av potatis

Potatis bör förvaras svalt och mörkt. Låg temperatur gör att potatisen inte mjuknar och gror så snabbt. Har man den alltför kallt får den dock en söt smak. Optimal temperatur är mellan 4 och 8 grader celcius.

Nyttigt med potatis!

Den är full med vitaminer

Potatis innehåller värdefulla vitaminer och fibrer. Utöver energi i from av kolhydrater ger potatis vitamin C, vissa B-vitaminer, kalium och kostfibrer. Proteinhalten är låg men proteinet är av hög kvalitet. Äter du den med skalet på får du också i dig en ordentlig dos av nyttiga antioxidanter.

På senare år har potatisen ifrågasatts som nyttig föda inte bara med dess GI innehåll utan det har kommit mycket andra källor till kolhydrater från andra länder ute i butikerna som försöker ersätta potatisen. Men samtidigt går vi mer och mer efter trenden med närproducerat och många väljer idag även att äta glutenfritt. Så kanske blir det ett uppsving för potatisen framöver, för mattrender kommer och går, en klassiker består. En potatis har inte bara en smak i sig, den skiljer sig åt från olika sorter och när den är plockad. En färskpotatis innehåller mer vatten än en fullmogen vinterpotatis, färskpotatisen har även tunnare skal eftersom den skördas när blasten fortfarande är grön. Annat som också påverkar smaken är vilken sorts jord potatisen odlas i. Den har olika utseende och går dessutom att variera i tillagningen som att koka,göra gratäng, klyfta, riva, mosa mm.

Näringsvärde per 100 g rå potatis:

cirka 80 g vatten
17,6 g kolhydrater
2,1 g protein
0,1 g  fett
7 mg kalcium
0,6 mg järn
53 mg fosfor
76 kcal energi

Antonia – Ny stjärna på himlen

2014 skedde något stort för oss då vi fick ensamrätten på en potatissort med namnet Antonia. Som sort är det en ungdom och har bara funnits sedan 2008 då den försöksodlades i liten skala i Holland.

Antonia är en gul fast vinterpotatis med mycket smak. Smaker som smör, och nötter blandas i munnen i en härlig harmoni när den äts och vid hårdare tillagning där potatisen får färg framträder en smak av svartpeppar. När Antonian presenterades på Årets kock i Tylösand 2014 fick den också goda recensioner av kockarna där för dess fina smak och konsistens. Detta ledde också till att det blev stor efterfrågan på den från restaurangerna och är fortfarande det. Förutom att den är en fantastisk smakbärare kan den inte bara lyfta en måltid utan den kan inneha själva huvudrollen.

ANTONIA

Ursprung Holland. Antonia är en medeltidig till sen matpotatissort. Skalet är gult och köttfärgen kraftigt gul. Antonia har en tydlig potatissmak med inslag av nötighet och smör. Den har en fantastisk förmåga att bära andra smaker och en stor förmåga att ta till sig salt samt smaker från kryddor och örter.

Matlagningsegenskaper som passar bra för:
Fastkokande, Stekning, Råstekning, Gratänger, Soppa och Potatissallad.

KING EDWARD

Ursprung Storbritannien. En klassisk mycket vanlig sort som hör till höst- och vinterpotatisen. Sannolikt den mest köpta matpotatisen i Sverige. King Edward har rundoval knölform och en gulvit till vit köttfärg och ett torrt mjöligt kok. Känns främst igen på dess rödfläckiga skal.

Matlagningsegenskaper som passar bra för:
Mjöligt kok, Potatismos, Gratänger, Bakpotatis

BELANA

Ursprung Holland Belana är en medeltidig till sen matpotatissort. Skalet är gult och kött färgen kraftigt gul. Belana kan man servera när man vill ha lite mer potatissmak.

Matlagningsegenskaper som passar bra för:
Fastkokande, Stekning, Råstekning, Gratänger, Soppa, Potatissallad, Bakpotatis

GALA

Ursprung Tyskland. Gala är en sommar, höst och vinterpotatis. Skalet är ljust medans köttfärgen är något gulare i sin nyans. Gala är en fastkokande sort som även fungerar som färskpotatis.

Matlagningsegenskaper som passar bra för:
Fastkokande, råstekning

ASTERIX

Ursprung Holland. Asterix är en höst och vinterpotatis som har ovala till långovala knölar med rött skal och ganska gult kött.Asterix tillhör en av våra populäraste sorter i Sverige. Blommar med rödvioletta blommor på resliga stjälkar.

Matlagningsegenskaper som passar bra för:
Fastkokande, Stekning, Råstekning, Fritering, Potatismos, Gratänger, Soppa, Potatissallad, Bakpotatis

SOLIST

En tidig potatissort ursprungligen från Tyskland men har på senare år även odlats i Sverige. Solist har ett något mjöligt gult kött med fint skal, blommande i vitt. Solist utsågs till Årets potatis 2013

QUEEN ANNE

Precis som namnet antyder hon en drottning bland potatissorterna. En gourmetpotatis som kombinerar de bästa odlingsegenskaperna med utsökt smak.

BABY LOU

En liten solstråle med underbar smak och färg. Baby Lou passar både som primör och att lagra in till vinterns middagar. Småfallande (liten i storleken).

JACKY

Rundovala knölar med gult skal och ljusgul köttfärg. Fastkokande sort med bra kok- och friteringsegenskaper. Småfallande (liten i storleken).