Ingredienser

  • 300 g Adato-potatis
  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • ca. 2 msk dillfrön
  • 2 tsk salt
  • 1 dl olivolja
  • 6 dl vetemjöl
  • lagrad ost i stavar
  • röd- eller silverlök

Ugnstemp 230°

Ost- och potatisfocaccia med dillfrö

POTATISSORT | ADATO

Gör så här!

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och mosa potatisen.

Smula jästen i en bunke.

Slå den kalla mjölken över potatisen, när temperaturen kommit ner i fingerljummet så lös jästen i moset.

Tillsätt resterande degvätska, potatis, dillfrö, salt och hälften av oljan. Rör ner mjölet och arbeta till en smidig deg.

Smörj en långpanna med resterande olja.

Stjälp ner degen och platta till med händerna till ca 1 cm tjock deg. Tryck hål i degen med fingrarna, ringla över med olivolja, täck med plast och låt det hela jäsa i ca 1 tim.

Skär osten i cm-tjocka stavar och skiva löken. Tryck ner ost och lök i degen.

Strö på lite flingsalt.

Grädda mitt i ugnen 20-25 min.

Låt brödet svalna på galler.

Recept av Stefan Holmström