Ingredienser

4 pers.

Potatissallad

  • 4 st stora Antonia-potatisar eller 16 st små färskpotatisar
  • 1 st purjolök
  • 1 msk olivolja
  • 25 st kalamataoliver
  • 75 g fetaost
  • fileer från en grapefrukt
  • 1 ask smörgåskrasse

Dressing

  • 0,5 dl matlagningsyoghurt
  • 3 msk olivolja
  • 1 st ekologisk citron
  • 2 tsk flytande honung
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 krm nymald svartpeppar

Eventuellt protein

  • 700 g kycklingfilé

Morötter

  • 2 st morötter tvättade utan blast
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 10 färska rosmarinsbarr
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk honung
  • 0.5 tsk flingsalt
  • 1 st citron
  • 1 msk sesamfrö

Grillad potatis och morotssallad

Gör så här!

Tänd grillen i lagom tid och läs gärna igenom hela beskrivningen innan du börjar laga din grillmiddag.
Fördela kolen/briketterna i grillen så att du kan använda både direkt och indirekt värme.

Dressing:
Blanda ihop yoghurt, olja, rivet citronskal, citronsaft, honung, salt och peppar i en stor skål.

Potatissallad:
Dela potatisen i fyra klyftor och purjolöken på längden. Pensla snittytorna med olja. Grilla potatis och purjolök med snittytan nedåt på direkt värme så att grönsakerna får en ordentlig grillyta.

Grilla sedan klart på indirekt värme i ca 10 min tills grönsakerna är mjuka.
Skär den grillade potatis och purjolöken i bitar och blanda med oliver, grapefrukt och dressingen. Lägg upp potatissalladen på ett fat, smula över fetaosten och klipp över krasse.

Morötter:
Skala och riv vitlök och finhacka rosmarin. Blanda morötterna med vitlök, rosmarin, olja, honung och salt efter smak på en plåt med bakplåtspapper. Rosta morötterna i ugnen i ca 30 min.
Pressa över citron.

Eventuellt protein – kyckling:
Grilla kycklingen på direkt värme tills den är genomstekt.

Servera den grillade kycklingen med potatissallad och morötter

Recept av Stefan Holmström