- 600-700 g filé av gös, fjällad
- 600 g små kulor, delikatesspotatis (kokta)
- 600-700 g färska rödbetor
- 100 g färsk spenat, sköljd, riven och ansad
- smör att steka i
- salt och vitpeppar
Sås
- 1 st finhackad silverlök
- 2½ dl vitt vin
- ca 2 dl höns eller kycklingbuljong
- ca 200 g smör
- 1 msk citronsaft
- 1 burk ansjovisfiléer
- Gräslök
- Dill
- Körvel
Gör så här!
Skrubba rödbetorna och koka dem i saltat vatten tills de är mjuka. Låt dem kallna.
Skala av dem genom att gnida bort det yttersta skalet och skär av ändarna.
Såsen
Fräs den finhackade silverlöken i smör.
Slå på ca 2½ dl vitt vin. Låt det reducera (koka in) till hälften.
Tillsätt 2 dl kycklingbuljong. Reducera allt till dess att 1/3 återstår.
Klicka i rumstempererat smör lite i taget under vispning.
Varva med smör och citronsaft till dess att man får en slät och jämn konsistens.
Smaksätt med lite ansjovisspad. Sila såsen i en finmaskig sil.
Krydda med salt och nymalen vitpeppar från kvarn och precis innan servering tillsätts finskuren gräslök, dill och körvel.
Dela rödbetorna i aptitliga klyftor och fräs med lite smör i en panna tillsammans med spenaten. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar från kvarn.
Fisken
Gör ett par snitt i skinnet på gösfilén.
Halstra fisken på relativt hög värme i ca 3-4 minuter.
Lägg upp lite av rödbet och spenatblandningen på 4 varma tallrikar.
Lägg sedan upp fisken på bädden.
Ringla lite av ansjovissåsen på och runt om på tallriken.
Garnera med lite dill, körvel och gräslök och en ansjovisfilé på varje gösbit.
Lycka till!
Gott att äta till
Sallad med färska kryddor och örtolja och örtvinäger