Ingredienser

  • 400 g blandat fiskkött
  • 380 g vispgrädde (kall, väldigt kall)
  • 1 msk salt
  • Smör till stekning
  • 100 g osaltat smör till brynt smör
  • 100 g bondbönor skalade och förvällda, går bra ned ärtor också.
  • 400 g delikatesspotatis väl sköljda, med skalet på.
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl Kycklingbuljong
  • 3 st färsk fänkål
  • 4 st apelsiner, det rivna skalet från en, juicen från alla.
  • 3-5 stjärnanis
  • 1 pressad vitlöksklyfta

Kryddblandning till wallenbergaren

  • Nymalen vitpeppar från kvarn
  • Rivet apelsinskal
  • olivolja
  • blandade örter, dill, persilja, dragon.
  • Eventuellt mer salt

Gör så här!

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skölj alla grönsaker.
Tvätta apelsinerna väl i vatten.
Riv en apelsin på rivjärnets fina sida.
Pressa apelsinerna.
Skär bort lite utav botten på roten av fänkålen.
Skär sedan varje fänkål i skivor och lägg i kastrullen.
Skär svartrötterna i stavar och fördela tillsammans med fänkålen i kastrullen.
Blanda apelsinjuicen och de rivna apelsinskalet, vinet, buljongen och tillsätt stjärnanisen samt vitlöken.
Koka upp blandningen så att alla smaker fälls ut.
Slå blandning över grönsakerna i kastrullen.
Låt grönsakerna sjuda till de blir mjuka.
Varmhåll, tillsätt bönorna eller ärtorna innan servering.

Wallenbergarna
Blanda fiskköttet med saltet och låt rimma ett tag.
Lägg sedan fiskköttet i en mixer och mixa köttet tillsammans med vispgrädden.
Slå i lite vispgrädde åt gången så att fiskfärsen håller ihop jämt och fint, slår man i all grädden på en gång då spricker färsen!
Krydda wallenbergarna med kryddorna och forma sedan fyra rejäla biffar.
Vänd biffarna i ströbröd innan dem stekes ca 2 min på varje sida på varje sida eller tills de blir gyllene.
Låt dem baka klart i ugnen. Centrumtemperatur på ca 50 grader.
Varmhåll biffarna

Potatiskompotten
Koka potatisen i saltat vatten tills de blir mjuka.
Stompa potatisen med en stomp och smaksätt med valfria finskurna örter och lök, olivolja samt salt och peppar från kvarn.
Lägg upp som på bilden.

Var noga med att se till att allt smakar, kolla gärna av med salt och peppar hela tiden.

Lycka till!