Ingredienser

  • Skinkfilé ca 1,5 kg
  • 500 g Små runda fina färskpotatisar

Sås

  • 2 msk smör
  • 3 finskurna schalottenlökar
  • 4 dl kyckling buljong
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 hackade vitlökar
  • 2 st ansjovis filéer
  • salt och nymalen vitpeppar från kvarn
  • en nypa socker
  • 8 gröna sparrisar
  • 2 palsternackor
  • 4 svartrötter

Gör så här!

Sätt ugnen på 150 grader. Skala och ansa grönsakerna.
Fräs vitlöken i smöret tills det blir gyllene.
Tillsätt den finskurna schalottenlöken och sautera ca 5 min.
Tillsätt därefter buljongerna och grädden och kok ihop till simmig konsistens.
Smaka av med ansjovisen och salt och peppar.
Varmhåll!

Skinkfiléen
Bryn skinkfilén i smör och stek klart i ugnen till 60 grader i kärntemperatur.
Lägg i folie och låt vila ca 15 min.
Dela palsternacka och svartroten i samma storlek som sparrisen.
Börja med att råsteka palsternackan och svartroten mjuka på medelvärme.
Tillsätt därefter sparrisen och stek dem klara.
Tillsätt lite soltorkade tomater i slutet innan servering.

Potatisen
Tvätta färskpotatisen och stek den i hälften smör och hälften olja.

Lägg upp allt som på bilden.
Garnera gärna med rikligt med färska örter.

Lycka till!

Recept av Rikard Nilsson