Töringe och Ansagård

I Vinberg, nordost om Falkenberg i ett kuperat landskap med uppodlad slättbyggd ligger Dan Petterssons gårdar, Töringe och Ansagård.

Gården Töringe är från 1800-talet och har funnits i Dans ägo sedan 1990 och det är på den gården han och hans familj bor. Den andra gården Ansagård är från 1920-talet och det var också den gården som Dan växte upp på. Gården köptes av Dans far 1969 och sedan dess har det odlats potatis där.

Jorden som odlingarna ligger på innehåller lera och de ligger så att det är svårt att nå dit med bevattning. Därför har Dan valt att hålla sig till potatissorten Belana, vilken även klarar ett varierande väder.

Varje år när den första potatisen skördas blir det en fest för alla som medverkat och under hela året äts det mycket potatis på Töringegård. Det som mest lagas i Dans kök är klyftpotatis. Potatisen klyftas med skalet på och varvas med rapsolja och salt. Sedan kryddas den med valfri krydda, t.ex. oregano. Ibland så läggs det också fisk uppe på klyftpotatisen, men det ska vara lagom med potatis i formen så den får en frasighet.

Ända sedan Dan var ett barn har han intresserat sig för växtodling, men sedan början av 2000-talet har han helt gått över till att specialisera sig på potatis och har ett företag som hjälper potatisodlare när de stöter på olika problem eller behöver allmänna råd kring sina odlingar. Han kallar sig själv för ”nörd” när det gäller sitt intresse för potatis. Dan är också den som varit med i Långås potatis styrelse längst.

Förutom potatis, odlar Dan på gårdarna, spannmål, lin, raps samt frövall för rödklöver. Det finns även ett hundpensionat , Pettsons hundpensionat som Dan och hans fru Ulla driver, samt några hästar.

DAN PETTERSSON
Odlarkod: DP