Långås-Potatis_Potatisbulle-med-plommon-och-choklad_adato

Ingredienser

4 port.

  • 500 g Adato-potatis (kokt, mjölig)
  • 1 st ägg
  • 1 msk rapsolja
  • 2 dl vetemjöl
  • 6 st plommon, urkärnade
  • 100 g vit choklad

Efterpanering

  • 3 msk strösocker
  • 1,5 msk kanel

Potatisbulle med plommon och choklad

POTATISSORT | ADATO

Gör så här!

Lägg den kokta potatisen i en bunke och passera genom en sil så du får en helt slät potatismos. Tillsätt ägg, mjöl och rapsolja över potatismoset. Knåda ihop degen tills den känns hanterbar men fortfarande lite kladdig. Smörj handflatan med lite rapsolja så degen inte fastnar.

Ta en bit av degen och platta ut den på ena handflatan med handen. Fyll med ett plommon, hackad vit choklad och vik ihop degen så den stängs till en slät boll.

Lägg varje bullen på ett mjölat fat. Koka upp vatten i en stor kastrull och lägg försiktigt ner bullen.

Låt småkoka några stycken i taget i ca 15–17 min. eller till bullen flyter upp.

Förbered under tiden paneringen.

Blanda strösocker och kanel.

Vänd ”bullarna” i kanel/sockerblandningen och servera direkt lätt ljumna.
Servera varm eller kall med extra strösocker eller lättvispad grädde.

Recept av Stefan Holmström