Sjöbol gård

Norr om Falkenberg i Morup ligger Daniels gård Sjöbol som han har tagit över efter sin far Anders. Gården är byggd på 1870-talet och det var hans farfars far som köpte den 1933.

DANIEL ANDERSSON

Varje år anordnas det en Brännbollsturnering på gården och det har det gjorts sedan mitten av 1980-talet. Då samlas grannar och släktingar och det avslutas med grillfest. I stort sätt samma personer hjälper även till när potatisen ska plockas och när det är avslutat samlas de i Boullehallen i Falkenberg för att spela Boulle och äta gott. En tradition som började 2007.

Redan 1940–50-talet började Daniels farfars far att odla potatis på Sjöbol och det har fortsatt sedan dess. De första leveranserna började gå till Långås någon gång i mitten av 1990-talet. Odlingen är traditionell och de jordar som Daniel odlar i är av varierande grad och de har ändrats genom åren. De potatissorter han tycker lämpar sig bäst att odla är King Edward, Asterix och Gala. Totalt odlar Daniel potatis på 11-12 ha mark. I övrigt odlar han spannmål till bröd och foder, ärtor till konserv och höstraps.

Sjöbols potatis
Odlarkod: SJÖ