Matnyttig fakta

Potatisåret

Färskpotatissäsongen börjar tidigt i söder och inleds ofta i Maj och pågår fram till Augusti.

I September och i Oktober skördas all höst- och vinterpotatis. Den har då fått mogna i jorden, bildat sitt skal samt uttvecklat sin fina smak.

Efter skörd flyttas den in i lager eller kyllager så att den ska hålla och sedan njutas av i matlagningen hela vintern, våren och sommaren.

Potatisen i min påse har groddar

Potatisen är inte som många tror en rotfrukt utan tillhör familjen potatisväxter. Potatisen är en stamknöl och i stammen lagras det näring för att potatisen ska kunna växa upp igen efter vintern. Potatis är i allra högsta grad ett levande livsmedel. Att potatisen lever gör att det händer saker i knölen.

Under sommaren växer potatisen upp med sin fina gröna blast och i många fall vackra blommor. När hösten närmar sig förbereder sig plantan för vintern genom att sätta knölar i jorden som skall kunna ligga där till nästa vår. Det är dessa knölar vi äter.

Över vintern lagras knölarna i ett lager med så jämn temperatur som möjligt. Detta gör att kvaliteten på potatisen bevaras. Potatisen tror nämligen att tiden står stilla i lagret.

Den signal potatisen väntar på för att få veta att det är vår är att temperaturen börjar stiga. Högre temperatur är för potatisen lika med vår och att det är dags att börja växa upp till en ny planta.

Det som händer potatisen i affären under den kalla årstiden är att potatisen blir övertygad om att det blivit vår! Eftersom skillnaden mellan lagrets 4 grader och butikens 20 grader är stor, går groningen ibland väldigt fort.

Att potatisen har groddar påverkar inte potatisen speciellt mycket. Det som händer är att en del av det vatten som finns i potatisen och håller den hård förbrukas. Därför kan den kännas lite mjukare än förut.

De groddar som uppstår går lätt att gnida bort med fingrarna. Lägg sedan potatisen i vatten en liten stund innan skalning så har du en lika bra potatis som vanligt. Grodden är bara ett bevis på att vi har en frisk och levande potatis där den naturliga årscykeln finns kvar.

Bästa förvaringen av potatis

Potatis bör förvaras svalt och mörkt. Låg temperatur gör att potatisen inte mjuknar och gror så snabbt. Har man den alltför kallt får den dock en söt smak. Optimal temperatur är mellan 4 och 8 grader celcius.

Läs mer om hur vi tar hand om potatisen på Långås